Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi on osa-alue liiketaloustieteessä, joka tutkii asiakkaiden, kuluttajien ja liiketoiminnan välisiä suhteita yrittäen edistää samalla jonkin tuotteen tai palvelun myyntiä.

Se mielletään hitaaksi prosessiksi, jonka vaikutukset näkyvät vasta aikojen päästä. Sosiaalisella medialla eli somella, kuten sitä tavataan sanoa, puolestaan tarkoitetaan jotakin verkossa olevaa viestintäympäristöä, jossa jokainen käyttäjä voi olla vaikuttamassa mitä siellä viestitään. Somessa ei ole vain yhtä tahoa viestin viejän ja tuojan välillä kuten perinteisessä joukkotiedotusvälineessä vaan viestintä tapahtuu laajalle joukolle yhtä aikaa. Mitä sitten saadaan kun yhdistetään markkinointi sosiaaliseen mediaan? Ainakin kerrassaan nerokas markkinoinnin muoto, jos minulta kysytään.

Pelkästään Suomessa on miljoonia sosiaalisen median käyttäjiä. Niitä ovat mm. Facebook, Youtube, Twitter, Blogger, Suomi24, IRC-galleria, LinkedIn, Google+… vaihtoehtoja somelle on rajattomasti. Sosiaalinen media siis tavoittaa päivän aikana lukemattoman määrän ihmisiä ja tämä taas puolestaan tarjoaa lukemattoman määrän uusia potentiaalisia asiakkaita, mikäli markkinoiminen on osattu tehdä oikein saavuttaen juuri oikeat kohderyhmät.

Otetaan esimerkiksi yksi kasvavista aloista eli peliala. Tällä alalla pyörii lukematon määrä samaa tarjoavia yrityksiä mutta kaikki suinkaan eivät ole huomanneet hyödyntää sosiaalista mediaa markkinoinnissaan. Mutta Betsafe on. Heillä on Facebookissa sivu, jolla on yli 30 000 tykkääjää tällä hetkellä. Kävin vierailemassa heidän Face-sivullaan ja tykkäsin kovasti kuinka sivuilla hoidetaan markkinointipuoli. Siellä ei tyrkytetä tykkääjille pelejä ”pelaa tätä, voit voittaa niin ja niin paljon” vaan homma on hoidettu hienosti. Tulevia olympialaisia ei ole millään tavalla buustattu että ’pelaa, pelaa’ vaan niistä oli asiallinen traileri, joka omalta osaltaan herättää kuluttajissa mielikuvan että ’pitäisiköhän jättää veto?’. Samoin Betsafe löytyy myös Youtubesta sekä Twitterissä sitä voi seurata myöskin.

Moni muukin yritys on havainnut Facebookin hyvänä markkinointikeinona joko luomalla omat sivut, tai harrastamalla kohdistettua mainontaa potentiaalisten asiakkaiden sivulla eli ostamalla mainostilaa sieltä.  Mutta kuten todettu, ei se ole ainut tapa. Moni yritys pitää oman verkkokauppansa rinnalla myös blogia, jossa voidaan kertoa vaikka tuotetestauksista tai mikä nyt liittyykään siihen omaan alaan. Tai heillä voi olla vaikka Youtubessa oma kanava, joka markkinoi heidän tuotteitaan. Ammattilaisten mielestä sosiaalisessa mediassa mainostamiseen pätevät aivan muut säännöt kuin muuhun markkinointiin ja yhtenä ohjeena Somessa markkinointiin on, että älä puhu vain itsestäsi ja omista tuotteistasi kuten mielestäni juuri Betsafe oli hienosti tehnyt. Siellä puhuttiin kaikesta muusta paitsi siitä itsestään eli vedonlyönnistä.

Toinen esimerkki joka voidaan sosiaalisen mainostamisen yhteydessä nostaa ylös, on Rovion kehittämä Angry Birds. Se aloitti pelinä, pääsi Facebook peliksi ja nykyään brändin ympärillä on jo vaikka ja mitä. Angry Birdsin Facebook sivut ovat suomalaisten tykätyimmät face-sivut ja onhan se maailmanlaajuisestikin tunnettu. Siitä tehdään ohjelmia, sen varjolla myydään vaatteita, siitä on omia pehmoleluja ja sitä voi seurata Twitterissä ja katsoa Youtubessa.