Markkinointi promotuotteiden avulla

Jokainen yritys joutuu kohdallaan pohtimaan markkinointiviestintäänsä ja niitä tapoja, joilla asiakkaat saadaan löytämään tuotteet. Yleensä päämääriä on kaksi; saada aikaan kysyntää tai myönteisesti kysyntään vaikuttavia ilmiöitä.

Oman markkinointiviestintänsä konseptin suunnittelu voi olla joskus hankala pala purtavaksi, etenkin jos yrityksen markkinointistrategia on vielä hieman hakusessa. Siksi yritykselle onkin tarjolla erilaisia maksullisia valmennus- ja konsultointipalveluita, jotka helpottavat yritystä rakentamaan itselleen toimivaa viestintää.

Toisaalta jos yrityksen linjat ovat selvillä, ei viestinnässä tarvitse olla kyse mistään rakettitieteestä vaikka se usein halutaankin sellaiselta saada näyttämään. Jokainen yritys kuitenkin valitsee ihan itse ne tavat joilla yritys niin sanotusti ”pitää meteliä itsestään” tavoittaakseen uusia potentiaalisia asiakkaita tai muistuttaakseen vanhoja asiakkaitaan olemassaolostaan.

Yksi vanhimmista markkinointivaoista ovat erilaiset promotuotteet. Vaikka modernissa maailmassa sosiaalista mediaa palvotaankin jonkinlaisena kaikkivoipana viestinnänmuotona, voi tehtävässään onnistuneet promotuotteet mieltää jopa ihan omanlaiseksi mediakseen, joka on yllättävän usein jopa helpompi huomata kuin sosiaalisen median valtaisaan informaatiotulvaan hukkuva viestintä. Parhaimmillaan promotuotteet ovat erottuvia, omintakeisia ja pitkäkestoista mainontaa tuottavia, kuten esimerkiksi kaulanauhat. Linkistä aukeavasta Axon Profil-sivustosta löytyy muutenkin paljon ideoita ja apua oman promotuotteen tekemiseen.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Promotuotteista puhuttiin aikaisemmin enemmänkin liikelahjoina, asiakaslahjoina, mainoslahjoina jne. Nykyään lahja-sanassa nähdään jokseenkin negatiivinen sävy, joten sitä pyritään välttämään ja puhutaan mieluummin mainostuotteista, profiilituotteista ja myynninedistämistuotteista (jossain tilanteissa jopa messutuotteista). Oli sana mikä tahansa, niin itse idea on edelleen sama ja aivan yhtä toimiva kuin ennenkin, etenkin jos promotuotteita jaetaan selkeästi strategisessa mielessä. Se millaista promotuotetta jaetaan, kenelle, missä tilanteessa ja mitä tarkoitusta varten, ovat avainkysymyksiä samalla tavalla kuin muutakin mainontaa suunnitellessa. Promotuotteita myyvät yritykset voivat auttaa valitsemaan juuri oikean tuotteen kuhunkin tilanteeseen.

Promotuotteiden toimivuudesta on tehty jopa tieteellisiä tutkimuksia. Yhdysvaltalaisen San Antonion yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset suhtautuivat positiivisemmin mainoskampanjaan joka sisälsi promotuotteita ja tällaista kampanjaa pidettiin myös uskottavampana. Samoilla linjoilla kulki Georgia Southernin yliopiston tutkimus jonka mukaan promotuotteita saaneet asiakkaat suosittelivat todennäköisemmin yritystä ystävilleen, kuin ne asiakkaat jotka eivät olleet saaneet promotuotteita.

Vaikka muuta markkinointia ei pidä missään nimessä unohtaa, on promotuotteilla ihan oma roolinsa markkinointiviestinnässä ja ne mahdollistavat sen, että potentiaalisen asiakkaan käteen jää jotain mistä hän tulee aina muistamaan yrityksen olemassaolon.